Adviezen voor een natuurlijke behandeling van Psoriasis lijn bloemen3

Op deze pagina kunt u meer lezen over een alternatieve behandeling van de ziekte psoriasis. Hier kan men meer inzicht verkrijgen over deze nu nog ongeneeslijke ziekte volgens de officiele medische circuit.

lijn

Psoriasis is een vrij algemeen voorkomende aandoening waarvan wereldwijd miljoenen mensen last hebben. De moderne geneeskunde kan geen oplossing bieden, hoewel in sommige gevallen verlichting van de klachten kan worden bereikt. In de VS. en Groot BrittanniŽ lijdt 2 - 4% van de bevolking aan deze huidaandoening. Mannen en vrouwen zijn even vatbaar voor psoriasis en de ziekte beperkt zich ook niet tot een bepaald ras, aangezien over de hele wereld patiŽnten, variŽrend van blanke (Kaukasische) tot Japanse mensen, zijn te vinden. Interessant feit is wel dat psoriasis maar weinig voorkomt bij zwarte mensen die in tropische gebieden leven en veel vaker bij zwarte mensen die in de meer gematigde klimaatzones leven. De ziekte wordt slechts zelden waargenomen bij Amerikaanse indianen.

De vatbaarheid voor psoriasis wordt in sterke mate genetisch bepaald: in 50% van de gevallen is sprake van een familiegeschiedenis. Van de psoriasis patiŽnten heeft 36% op zijn minst ťťn levend familielid die ook aan de ziekte lijdt. De ziekte manifesteert zich meestal aan het eind van de tienerjaren of later, maar in 2% van de gevallen ontstaat de aandoening voor het tweede levensjaar. De scherp afgebakende helderrode plekken, bedekt met zilverachtige schilfers die in sommige gevallen pijnlijk zijn of op zijn minst jeuk veroorzaken, vormen een aanzienlijke belasting voor de psoriasispatiŽnt, maar voor de meesten zijn deze laesies toch vooral een cosmetisch probleem. De delen van het lichaam die meestal worden aangedaan, zijn de schedel, de knieŽn en de ellebogen, maar de ziekte manifesteert zich ook vaak aan de achterkant van armen en benen, aan de borst, de buik, de voetzolen en de handpalmen. In principe kan psoriasis op elke plek van het lichaam voorkomen en het wordt vaak waargenomen op die delen van het lichaam, waar sprake is van herhaaldelijk letsel of verwonding. De kern van het probleem betreft een afwijking van de huidcellen zelf, maar de aanleiding voor het ontstaan van de aandoening is vaak een infectie, letsel of een periode van stress. Ook sommige medicijnen die worden voorgeschreven bij hypertensie (bŤtablokkers), manische depressie (lithium) en artritis (bij behandeling met NSAID's) kunnen de aandoening verergeren. Psoriasis wordt beschouwd als een klassiek voorbeeld van een hyperproliferatieve aandoening. De snelheid waarmee de buitenste huidlaag zich vernieuwt is vele malen hoger dan in gezonde huid. Bij een normale conditie van de huid doen nieuwe huidcellen, die voortdurend diep in de epidermis worden gevormd, er 28 dagen over om het oppervlak te bereiken. Bij psoriasis patiŽnten neemt dit proces slechts enkele dagen in beslag. Deze abnormale productiesnelheid ligt zo hoog dat de cellen niet kunnen worden afgestoten, zoals bij een gezonde huid. De karakteristieke zilverachtige schilfers zijn het gevolg van deze snelle opeenstapeling. Uit onderzoek is gebleken dat zelfs in de ogenschijnlijk niet aangedane delen van de huid de celproliferatie tot tweeŽneenhalf maal hoger kan liggen dan bij mensen met een gezonde huid.

Behandeling

De reguliere geneeskunde maakt gebruik van cortisoncrŤmes en lotions, maar ook koolteer preparaten en zalfjes om de schilfers te verwijderen en te verzachten, worden op uitgebreide schaal toegepast. Natuurgeneeskundigen wijzen het gebruik van steroÔden zowel voor inwendig als uitwendig gebruik bij de behandeling van psoriasis af, vanwege de effecten die het langdurig gebruik van dergelijke middelen heeft op het immuunsysteem en op de gezondheid en stevigheid van de huid. Bovendien kan de huid afhankelijk worden van het gebruik van deze medicijnen. Zij zullen daarom eerder kiezen voor holistische behandeling als aanvulling op het identificeren van zoveel mogelijk secundaire factoren en het elimineren daarvan. Een aantal factoren lijkt een oorzakelijke rol te spelen bij psoriasis; slechte eiwitvertering, overmatige consumptie van dierlijke vetten, verminderde leverfunctie, en darmtoxemie. Verder zal een natuurgeneeskundige ook willen kijken naar de mate van stress, eventuele psychologische of emotionele aspecten en de melieubelasting bij hun patiŽnt.

Aangezien alcohol de leverfunctie kan aantasten door een verhoogde opname van toxische stoffen uit het darmkanaal, is het absoluut noodzakelijk dat psoriasis patiŽnten het gebruik van alcohol vermijden.

Slechte eiwitvertering.
Bij een slechte eiwitvertering worden aminozuren (de bouwstenen van eiwitten) niet goed geabsorbeerd in de darmen en door darmbacteriŽn omgezet in toxische polyaminen. Deze giftige bestanddelen, waarvan verhoogde waarden zijn vastgesteld bij psoriasis patiŽnten, remmen de vorming van cAMP (cyclisch adenosinemonofosfaat), dat van nature de celprofilatie vermindert. Het gebruik van vitamine A en Hydrastis canadebsis-extract (Goldenseal) kan zinvol zijn bij de behandeling van psoriasis, aangezien beide stoffen de vorming van polyaminen tegengaan. Een goede eiwitvertering is echter de beste verzekering dat de vorming polyaminen niet plaatsvindt. Het gebruik van supplementen als zoutzuur (in de vorm van betaine HCI), essentieel voor de spijsvertering aangezien het geconsumeerd voedsel steriliseert en zuur maakt en de krachtige protease pepsine activeert, of pancreatine-enzymen die, ingenomen voor een maaltijd, een goede eiwitvertering bevorderen.

Darm toxemie.
Bij darmtoxemie is sprake van de aanwezigheid van een ongunstige bacterie in de darmen die de darmwand kan penetreren en kan zorgen voor een verhoogd niveau van cGMP-(cyclisch guanosinemonofosfaat; verhoogt de celproliferatie) in de huidcellen. Men vermoedt dat kandidaat patiŽnten vatbaarder kunnen zijn voor psoriasis. Een gezonde darm, bevolkt door gunstige bacteriŽn, is in het algemeen een belangrijke factor voor het behoud van een goede gezondheid en vooral psoriasis patiŽnten moeten zorgen voor een vezelrijk dieet om zich te kunnen verzekeren van een goede intestinale gezondheid. Het kan noodzakelijk zijn om eerst de darm te reinigen indien deze toxisch is geworden door een opeenhoping van slakken en/of gestagneerde feces. Door het darmkanaal opnieuw te bevolken met gunstige bacteriŽn kunnen ongunstige bacteriŽn niet de overhand krijgen. Veel mensen hebben hun gezondheid en conditie met sprongen vooruit zien gaan als gevolg van een eenvoudig maar effectief darmreinigingsprogramma.

Verminderde leverfunctie.
Psoriasis patiŽnten kunnen veel baat hebben bij het verbeteren van een verminderde leverfunctie. Wanneer de lever niet goed functioneert, is deze niet in staat om een van haar meest fundamentele taken ten uitvoer te brengen, namelijk het filteren en ontgiften van het bloed. Als toxische stoffen zich gaan ophopen in de bloedbaan zullen de psoriasis klachten verergeren. Aangezien alcohol de leverfunctie kan aantasten door een verhoogde opname van toxische stoffen uit het darmkanaal, is het absoluut noodzakelijk dat psoriasis patiŽnten het gebruik van alcohol vermijden. Silymarine, een extract van de Mariadistel, is een geweldig levertonicum dat helpt bij het herstellen van levercellen en het verminderen van ontstekingen.

Het is van groot belang om voldoende van omega-3 vetzuren (EPA en DHA) en van het omega-6 vetzuur GLA (gamma-linoleenzuur) te gebruiken. Deze vetzuren hebben een remmende werking op onstekingsreacties en bevorderen de conditie van het huidweefsel.

Stress.
Stress is vaak een aanleiding voor he ontstaan van psoriasis en deze aandoening manifesteert zich dan ook in eerste instantie dikwijls rond een kleine verwonding. Bij een hoog percentage (meer dan 36%) van de patiŽnten openbaarde zich de eerste aanval van psoriasis na een periode vol spanning of een zeer emotionele periode in hun leven. Vaak blijkt bij deze patiŽnten dat een vermindering van de stress gepaard gaat met een afname van de psoriasis klachten. Voedingssupplementen die een gunstige invloed op stress hebben, zijn onder meer kava-extract (bestrijdt angsten en onrustgevoelens) en ltryptofaan (verhoogt de stressbeheersing door bevordering van de serotonineproductie). Er zijn ook enkele gevallen bekend waarbij de toestand van de patiŽnt verbeterde na het ondergaan van hypnotherapie en biofeedback om stress te verminderen.

Voeding en supplementen.
Een vezelrijk voedingpatroon kan een nuttig hulpmiddel zijn van psoriasis af te komen. Bij psoriasis is sprake van grote hoeveelheden circulerende endotoxines en bij een vezelarm voedingspatroon worden verhoogde waarden van endotoxines producerende bacteriŽn waargenomen. Ook van een voedingspatroon op basis van natuurvoeding en weinig of geen dierlijk vet, eiwit en zuivelproducten, in combinatie met het vermijden van alle vormen van junkfood mag een gunstig effect worden verwacht.
Verder is het van groot belang om voldoende van omega-3 vetzuren (EPA en DHA) en van het omega-6 vetzuur GLA (gamma-linoleenzuur) te gebruiken. Deze vetzuren hebben een remmende werking op ontstekingsreacties en bevorderen de conditie van het huidweefsel. Linoleenzuur speelt een belangrijke rol bij het handhaven van de integriteit van de opperhuid door invloed uit te oefenen op de samenhang van de hoornlaag en door het voorkomen van transepidermaal waterverlies. Stofwisselingsproducten van het essentiŽle vetzuur arachidonzuur, zoals leukotriŽne B4, zijn echter belangrijke veroorzakers van vele ontstekingsreacties in de huid die meewerken aan het ontstaan van huidaandoeningen, zoals psoriasis. Abnormale waarden van essentiŽle vetzuren in plasma en vetweefsel zijn kenmerkend voor psoriasis patiŽnten. Voedingsmiddelen rijk aan essentiŽle vetzuren, zoals (koudwater) vis heeft een tweeledig nut: vis is een uitstekende bron van gemakkelijk te verteren eiwit enrijk aan essentiŽle vetzuren, maar bovendien een leverancier van visoliŽn ook verkrijgbaar als voedingssupplement, waarvan in klinische studies is aangetoond dat ze psoriasis klachten significant kunnen verminderen.
Andere voedingssupplementen die van nut kunnen zijn bij psoriasis-klachten zijn onder andere zink, vitamine C, natuurlijk carotenoÔden complex, selenium en vitamine E. Zink is een ontstekingsremmer en heeft een gunstige invloed op de huidstofwisseling. Bovendien kan dit mineraal helpen om de koper/zink-ratio in serum weer in evenwicht te brengen, aangezien deze ratio bij psoriasis patiŽnten vaak ontregeld is: een gebrek aan zink en een teveel aan koper. Vitamine C verbetert de huidstofwisseling, evenals het natuurlijk carotenoÔden complex (met o.a. bŤta-caroteen) dat bovendien helpt bij het herstel van huidbeschadigingen. Selenium en vitamine E zijn van belang voor het handhaven van de glutathion peroxidase waarden (ter bescherming van onverzadigde vetzuren (ook in de huid) tegen oxidatie). Van het kruid sarsaparilla is bekend dat het effectief kan zijn bij de behandeling van psoriasis. Het belangrijkste werkingsmechanisme ervan ligt in het binden van bacteriŽle toxines die na passage door de darmwand in het bloed terechtkomen. Het werkt verzachtend en vermindert overmatig slijm.
In verschillende studies zijn de gunstige effecten van vasten bij inflammatoire aandoeningen onderzocht. De waargenomen verbetering bij psoriasis patiŽnten is waarschijnlijk het gevolg van een afname van toxines in de darm, aangezien deze bij vasten ais het ware worden 'opgebrand' Een dag lang vasten is gunstig voor de algehele gezondheid, maar om een verbetering te realiseren bij een ernstig geval van psoriasis zou een vastenperiode van drie dagen noodzakelijk zijn. Het spreekt vanzeif dat een dergelijke vastenperiode uitsluitend op advies en onder begeleiding van een gekwalificeerd geneeskundige dient te geschieden.
Veel psoriasis-patiŽnten hebben ervaren dat hun klachten verminderen onder invloed van zonlicht en sommigen boeken om die reden uitsluitend nog vakantiereizen naar zonnige oorden. Er zijn echter ook enkele soorten psoriasis die juist verergeren bij blootstelling aan zonlicht. Voor diverse patiŽnten blijken de zouten in de Dode Zee, die rijk zijn aan magnesium, kalium en broom, bijzonder heilzaam en vanuit de hele wereld reizen mensen af naar dit meer om hulp te zoeken voor hun aandoening.

lijn

Richtlijnreceptuur voor PSORIASIS Orthomoleculaire suppletie (voornaamste stoffen)

Multi-vitaminen/mineralen-preparaat     3 x dgs 1 tablet
Vult relatieve tekorten aan

Vitamine C als calcium/magnesium ascorbaat     3 x dgs 1 tablet 500 mg met bioflavonoÔden
verbetert huidcelstofwisseling

Natuurlijk carotenoÔden-complex 40 mg     1 x dgs 1 capsule
(elementair) verbetert huidcelstofwisseling en helpt bij herstel van huidbeschadigingen

Vitamine E 1000 JE d-alfa tocoferol     1 x dgs 1 capsule
beschermt vetzuren en hormonen in de huid tegen oxidatie

Visolie concentraat met min. 550 mg EPA/DHA     3 x dgs 1 capsule
remt ontstekingsreacties, bevordert conditie huidweefsel Foliumzuur 5.000 mcg     1 x dgs 1 capsule
bevordert de vernieuwing van huidcellen

Nutritioneel anti-oxidant complex     1 x dgs 1 capsule
beschermt onverzadigde vetzuren in de huid op lege maag tegen afbraak

Zink citraat 50 mg (elementair)     1 x dgs 1 capsule
verbetert huidcelstofwisseling

Basisvoeding
- Matigheid met dierlijk eiwit is wenselijk.
- Voldoende meervoudig onverzadigde vetzuren gebruiken.
- Lichaamsvreemde stoffen in de voeding (geur-, kleur- en smaakstoffen, e.a.) vermijden.

Het gebruik van dit recept dient altijd in overleg met uw eigen arts te worden besproken. Op eigen intiatief handelen kan in sommige gevallen vooral in combinatie met medicijnen mogelijke bijwerkingen geven. Gebruik men geen medicijnen dan kan het in principe geen probleem zijn. Het gebruik van dit recept dient dus altijd zorgvuldig te worden overwogen.
lijn

Terug